Модна недела во Скопје
16
Apr
2013
погледни ја сликата
Модна недела во Скопје
Автор: admin | Категорија: Емисии

Модa е општ термин за популарен стил, особено за облека, обувки, модни додатоци, шминка, или мебел. “Мода” се однесува на еден специфичен, но сепак,често вообичаено тренд во врска со тоа како изгледа и се облекува еден човек, како и преовладувањето на стиловите во однесување. “Мода” обично се однесува на најновите креации направени од страна на дизајнери а кои се купени само од страна на мал број на луѓе, меѓутоа, често оние “модаи” се преведени на повеќе основани трендови. Повеќе техничкиот термин ,,костим ,, стана се повеке поврзан со терминот МОДА од страна на очите на јавноста, во јавноста повеќе општ термин “костим” е во поголема употреба и главно се пренесува на посебни вкусови како костими за маскенбал или маскарада , додека поимот “мода” значи облека, генерално, нејзиното изучување.

Одамнешните западни патувачи , без разлика дали во Персија , Турција или Кина често го забележувале отсуството на промената на модата таму и набљудувачите од другите култури коментрирале за несоодветната брзна на менуваше на Западната мода по што многумина почувствуваа нестабилност и недостаток на ред во Западната култура . Секретарката јапонка Шогун му се пофали (не е сосема точно) на Шпанскиот посетител во 1609 година дека јапонскиот стил на облека не е сменет веке преку илјада години . меѓутоа вол Минг Кина , на пример има значителни докази за брзата промена на модата на Кинеската облека. Промената на костимите често зазема место понекогаш и во економската и во општествената промена (како во антички Рим и на средновековен Калифат), но потоа следи долг период без поголеми промени.

Следното нешто што се случи а го смени начинот на облекување беше технологијата . Со технологијата беше создадена машината за шиење и почна да се прави што поголемо прозивдоство. Како резултат на тоа , производството на облека стана полесно и поевтино , а исто така помогна и при порастот на еконимијата . Ова се случило во мавританска, Шпанија во текот на 8ми век , кога познатиот музичар Зириаб се претставил себеси во модерен стил на облека чија основа биле секојднњвни и сезонски настани од неговиот роден град Багдад и неговата сопствена инспирација од Кордоба во Ал-Андалус. Зираб ја инспирираше облеката на мажите и жените, а некои луѓе дури и велат дека го инспирирал и начинот на кој тие ги украсувале нивните куќи. Мажот кој ја носеше својата коса долга и на патец , сега ја носи нагоре и околу неа стои круна . Облеката на мажите исто така се смени , на пролет носаат по светли бои и бујни , широки алишта на лето и крзнени шапки на зима . меѓутоа мажите не беа единствените кои биле инспирирани од неговата мода , жените носеле марами на кои имало извезено текстови од неговите песни . може да се види дека Зирав навистина допрел до срцата на Шпанците и знае како да ги инспирира луѓето да се облекуваат и да бидат како него . Слични промени во модата се случиле и во Блискиот Исток од 11 век, по доаѓањето на Турците, кои ги претставиле стиловите облека од Централна Азија и Далечниот Исток.

 

Погледнете го видеото од целокупниот настан што се одржа во Скопје:

Почетоците на навиките на европа за постојано и значително менување на стилот на облека може да бидеме прилично сигурни дека датираат од средината на 14ти век , во кој историчарите ги вклучуваат датите од кога Џејмс Лејвер и Фернанд Бродел почнале да ја следат западната мода . 14-от век бил период во кој разликата меѓу половите почнал да стапува на сила. Некои делови од облеката се променила , облеките кои се зацврстувале со врквка сега се појавиле копчињата и се смениле со нив .

Во овој период може да видиме како традиционалниот стил се сменил и се претворил во нов помодерен стил . Многу луѓе во тој период носеле големи , широки облеки и шилести обувки , но сфатиле дека сакаат ачишта кои самите ке си ги преработеле правејќи ги по теснни .

No comments yet