Сцена: Светлосни ефекти

17
Apr
2013
Погледни ја сликата
Автор: admin | Категорија: Емисии

Светлечка диода, односно ЛЕД (анг: Light-emitting Diode, LED) е електронски полуспроводнички елемент кој зрачи светло [1]. ЛЕД се користат како индикатори во технички апликации, но се повеќе и како извор на светло. Користени се како практична електронска компонента уште од 1962 , кога првите LED светеа со црвено слабо светло , Moonlight новите модерни верзии се достапни со видливи , [[ултравиолетови и инфрацрвени бранови должини како и силна светлина. Кога светлечката диода е вклучена , електроните се комбинираат на дупките каде нема електрони во компонентата , и испуштаат енергија во вид на фотони. Светлечките диоди имаат голема предност пред другите светилки како помала потрошувачка , поголем работен век , помала големина , побрзо вклучување и потешко кршење.

Ваквите диоди што можат да осветлат соба се често скапи и бараат прецизна струја и систем за спречување на прегревање. LED се користат за сигнализирање кај возилата , билборди , семафори и екрани. Светлечките диоди овозможија видео дисплеи , сензори како и брза комуникација особено кај инфрацрвените LED кои се користат во многу далечински уреди за контролирање на телевизори , DVD плеери и детски играчки.

+ Повеќе…

Модна недела во Скопје

16
Apr
2013
Погледни ја сликата
Автор: admin | Категорија: Емисии

Модa е општ термин за популарен стил, особено за облека, обувки, модни додатоци, шминка, или мебел. “Мода” се однесува на еден специфичен, но сепак,често вообичаено тренд во врска со тоа како изгледа и се облекува еден човек, како и преовладувањето на стиловите во однесување. “Мода” обично се однесува на најновите креации направени од страна на дизајнери а кои се купени само од страна на мал број на луѓе, меѓутоа, често оние “модаи” се преведени на повеќе основани трендови. Повеќе техничкиот термин ,,костим ,, стана се повеке поврзан со терминот МОДА од страна на очите на јавноста, во јавноста повеќе општ термин “костим” е во поголема употреба и главно се пренесува на посебни вкусови како костими за маскенбал или маскарада , додека поимот “мода” значи облека, генерално, нејзиното изучување.

+ Повеќе…

Снимање: “Ритамот на Градот”

15
Apr
2013
Погледни ја сликата
Автор: admin | Категорија: Емисии

Ритам претставува правилното и рамномерно повторување на еден или повеќе елементи во одреден простор. Повторувањето може да се движи во низа, круг или на цела површина. Ритамот може да се постигне со повторување на одреден, константен или променлив ликовен елемент (линија, големина, текстура, форма, волумен, боја, тон) со одредено променливо или исто растојание.

Ритмичкото комбинирање на еден, два или повеќе елементи во одреден простор, односно ликовна целина, е присутно уште од најраните творби на човекот. Народната уметност главно е изградена врз основа на повторување, односно ритам на одредени елементи. Ритамот е присутен и во архитектурата и во дизајнот.

Основа на секој ритам е повторувањето како движење во одреден правец. Тој е всушност основен принцип во уметничкото творештво: литературата, музиката, балетот, филмот, театарот и во сите видови ликовно творештво.

+ Повеќе…